CMG signaleert rol van de media tijdens jubileumsymposium Centrum voor Ethiek en Gezondheid

12 november 2013

Tijdens het 10-jarig jubileumsymposium van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) op 10 oktober jl. sprak het CMG met verschillende ethici en onderzoekers over de rol van de media. Hoe gaan we om met emoties die steeds vaker in de media, worden getoond? Welke rol kunnen zorginstellingen, zorgverleners en patiënten innemen bij een amusementprogramma over zorg en gezondheid? Welke verschillende (ethische) logica’s spelen een rol in het samenwerkingsproces van zorginstellingen en de media? Deze en andere vragen worden steeds belangrijker in tijden waar (amusement) media en technologieën een grotere plek in ons dagelijks leven innemen.

Het CMG wil graag ethische vraagstukken over de media bespreekbaar maken en signaleert de wens en noodzaak om onderzoek te doen naar de rol van de media bij de beeldvorming van het algemene publiek rondom actuele gezondheids(zorg) thema’s. Zij adviseert het CEG om vertegenwoordigers van de media al in een vroeg stadium actief te betrekken bij het opstellen van hun signalementen over ethische vraagstukken.

Inleiders en forumleden tijdens dit jubileumsymposium waren onder anderen, Edith Schippers (minister van VWS), prof. dr. Els Borst (voormalig minister van VWS), prof. dr. Inez de Beaufort, (hoogleraar medische ethiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam), Rien Meijerink (voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ)), prof. dr. Pim van Gool (voorzitter van de Gezondheidsraad (GR)) en prof. Dr. Dick Willems (hoogleraar medische ethiek aan het AMC Amsterdam, lid van GR en RVZ en tevens voorzitter van het CEG forum). Laatstgenoemde refereerde in zijn inleiding aan de CEG publicatie “Met de camera aan het ziekenbed” (Struijs & Olthuis, 2009, klik hier om  de publicatie te bekijken: http://www.ceg.nl/publicaties/bekijk/met-de-camera-aan-het-ziekbed) waarin ontwikkelingen en morele overwegingen zijn gesignaleerd rondom de samenwerking tussen de wereld van de gezondheids(zorg) en media bij het maken van televisieprogramma’s. 

Klik hier voor een artikel van Dr. Martine Bouman en prof. dr. William Brown over ethische vraagstukken in lifestyle interventies.

Klik hier voor het verslag over het symposium.


Foto: RienMeijerink in gesprek met Els Borst en Inez de Beaufort (foto:CEG)

Terug naar het nieuwsoverzicht