'Mapping the Dutch Vaccination Debate' gepubliceerd in Vaccine

16 april 2019
De vaccinatiegraad in Nederland is de afgelopen jaren licht gedaald. Deze daling wordt vaak in verband gebracht met allerlei mythes over vaccinatie die online de rondte doen. Voor de commissie vaccinatiebereidheid, die in opdracht van het RIVM de maatschappelijke achtergrond van de gedaalde vaccinatiegraad onderzocht, heeft het Centrum Media & Gezondheid zich verdiept in het Nederlandse vaccinatiedebat op Twitter. Het paper 'Mapping the Dutch Vaccination Debate on Twitter: Identifying Communities, Narratives, and Interactions' is deze maand gepubliceerd in het vaktijdschrift Vaccine.
 

Hoe we over gezondheidsonderwerpen denken is niet alleen afhankelijk van de informatie die we daarover tot ons nemen, maar ook van onze sociale omgeving en hoe die daar over praat. Daarom richtten we ons met name op de mediagedragingen en -voorkeuren die deelnemers van het vaccinatiedebat met elkaar deelden. Op die manier hebben we verschillende online communities kunnen onderscheiden die het onderwerp allemaal op eigen wijze benaderen:
  • Een gezondheidscommunity met dokters, verplegers, apothekers en gezondheidsorganisaties die met elkaar het belang van vaccinatie onderstrepen.
  • Een anti-establishment commnity die traditionele instituten wantrouwt en waarvan een deel ook vaccinatie in twijfel trekt.
  • Een community rond bekende schrijvers en journalisten die in discussie gaan met de anti-establishment community en de gezondheidscommunity.
De resultaten tonen dat de communities verschillend over het onderwerp denken en tweeten. Om de skeptici te bereiken, is het belangrijk dat gezondheidsorganisaties vaccinatiemythes op een laagdrempelige manier ontkrachten.
Terug naar het nieuwsoverzicht