Tips voor Scripts Lunch: Make the Moveā€¦

10 februari 2015
Op dinsdag 10 februari 2015 gingen scenaristen, regisseurs en andere creatieven in gesprek met professionals uit het maatschappelijke veld tijdens de Tips voor Scripts lunch. Deze informele lunch is onderdeel van de actie Make The Move en vond plaats in de Tolhuistuin te Amsterdam.

Edith van Paassen (Hartstichting) vertelde over haar ervaringen met hart- en vaatziekten patiënten. In Nederland hebben iedere week 300 mensen een hartstilstand zonder daarvoor klachten te hebben gehad. “Naast de hartpatiënten zelf”, aldus Edith van Paassen, “hebben naasten vaak enorme problemen om met de hartziekte om te gaan. Ze verliezen bijvoorbeeld een familielid zonder afscheid te kunnen nemen of worden door een herseninfarct van hun partner met ingrijpende veranderingen in de relatie geconfronteerd.” Het lastige aan hart- en vaatziekten is dat vaak het onzichtbare ziekten zijn, waarbij je eigenlijk denkt ‘oh hij/zij ziet er toch heel goed uit, hoe kan dat?’.

Anja Schreijer (RIVM) vertelt over de ervaringen die zij als arts heeft gehad met het thema antibioticaresistentie. Nog steeds denkt 50% van de Nederlanders dat antibiotica tegen een virus helpt ipv tegen bacteriën. “In landen als India vormen antibioticaresistente bacteriën een steeds groter probleem. Als we niet nu actie ondernemen stevenen we mogelijk op een tijdperk af waarin we geen gebruik kunnen maken van antibiotica.” aldus Anja Schreijer. Omdat mensen die het krijgen vaak gestigmatiseerd worden en soms zelfs maandenlang in quarantaine moeten (bv bij multi-resistente TBC), wordt de antibioticaresistente bacterie door sommige medici ook wel de ‘nieuwe pest’ genoemd. Een prominente voorbeeld is het verhaal van Daphne Decker, die na meerdere blaasontstekingen met een antibioticaresistente bacterie te maken kreeg. Behandelaars hebben vaak beperkte tijd en ruimte voor de speciale behandeling die patiënten vereisen. Ze zijn bijvoorbeeld als laatste aan de beurt omdat na hen alles ontsmet moet worden, of moeten zich op rare plekken aan- en uitkleden. Ze voelen zich daarmee een 'lastige patiënt' en worden niet zelden ook zo bejegend.
 
Als laatste deelde Marjolijn van Leeuwen (Pharos) haar kennis en ervaringen over het thema laaggeletterdheid en medicijngebruik. Vijfentwintig procent van de Nederlanders met een lagere sociaaleconomisch status (SES) ervaren problemen om bepaalde dingen te begrijpen en schamen zich om iets te vragen als ze met een arts in gesprek gaan. De arts denkt in deze situatie vaak ‘oh fijn, geen vragen, dan heb ik alles goed uitgelegd’. “Dat is heel jammer”, aldus Marjolijn van Leeuwen “vooral omdat deze groep gemiddeld 12 jaar vroeger met ziekten te maken krijgt in vergelijking met mensen met een hogere SES“. Wat zij nodig hebben is concrete en letterlijke informatie en geen abstracte informatie.

Op www.tipsvoorscripts.nl zijn nog veel meer verhalen en informatie te vinden over uiteenlopende actuele thema’s. De Tips voor Scripts lunch is een initiatief van het Centrum Media & Gezondheid in samenwerking met Scriptbank. Voor meer informatie over de Tips voor Scripts lunch houdt de sites van Tips voor Scripts en Scriptbank in de gaten. Het aantal plaatsen voor deze Tips voor Scripts lunches is altijd beperkt!
 

 
“Nogmaals bedankt voor de inspirerende lunch” filmmaker
“Ik zou zeker gaan als ik jou was” scenarioschrijver
“Ik heb vaak het idee gehad dat filmmakers uit zijn op dramatiek, maar ze zijn ontzettend betrokken bij hoe ze hun eigen producten kunnen inzetten voor gezondheid.” gezondheidsprofessional


 
 
De Tips voor Scripts lunch: Voer voor inspiratie
Filmmakers stuiten op verhalen omdat ze nieuwsgierig, verontwaardigd, verwonderd raken en dat willen delen. Bij iedere lunch schuiven er andere mensen aan die vanuit hun (werk)ervaring een bron zijn van verhalen en veel kunnen vertellen over een specifiek thema. Een uitgelezen kans voor schrijvers om meer over een onderwerp te weten te komen en nieuwe inspiratie op te doen.
Tips voor Scripts is een initiatief van het Centrum Media & Gezondheid, in samenwerking met Soa Aids Nederland, Trimbos Instituut, Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, RIVM Centrum Gezond Leven, Rutgers WPF, Longfonds, Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, Stichting Voedingscentrum Nederland, Nederlandse Federatie Stotteren, VeiligheidNL, Pharos.
 

Gerelateerde projecten

Terug naar het nieuwsoverzicht