CMG geeft Positive Deviance Workshop op NCVGZ 2013

15 april 2013

Op woensdag 4 april 2013 heeft het Centrum Media & Gezondheid (CMG) een workshop over de Positive Deviance strategie tijdens het Nederlands Congres Volksgezondheid (NCVGZ) gegeven.

De hedendaagse gezondheidsuitdagingen vragen om innovatieve manieren en nieuwe paradigma’s om de gezondheidsdoelen te bereiken. Eén van de nieuwe onderzoeksbenaderingen is de Positive Deviance strategie. Positive Deviance gaat op zoek naar het geheim achter de positieve uitzondering (positive deviants) voor gezondheidsbevordering. Hoe komt het dat sommige groepen, in dezelfde achterstandssituatie en met dezelfde middelen het tegen alle verwachting in beter doen dan andere? Welke groepsleden zijn door hun microgedrag in staat om een positief verschil te maken? Hoe doen zij dat? En hoe kunnen we deze inzichten en kennis inzetten voor de hele gemeenschap?

Doel van de workshop was het opdoen van de nieuwste inzichten en ervaringen rondom het ontwikkelen en uitvoeren van Positive Deviance voor gezondheidsbevordering. Daarbij is tevens ingegaan op het eerste Positive Deviance project in Nederland, dat momenteel uitgevoerd wordt door het Centrum Media & Gezondheid en partners, voor het verhogen van mentale veerkracht bij  jongeren die vatbaar zijn voor depressie en angststoornissen.
Tijdens de workshop hebben de deelnemers ook de mogelijkheid gehad om te reflecteren en discussiëren hoe ze met de PD strategie effectief in hun eigen werkomgeving aan de slag kunnen gaan.

Quotes van deelnemers:

“Wat een goede workshop en leuk dat mensen zo op ideeën kwamen voor hun eigen werk.”

“Wat voor een interessante communicatiemethodiek. Dank jullie wel voor deze goede workshop”.

Terug naar het nieuwsoverzicht