CMG interviewt GTST hoofdschrijver Martin van Steijn (Endemol) voor 'Mark My Words'

02 december 2013

Op 19 november 2013 interviewden Martine Bouman en Sarah Lubjuhn, Martin van Steijn, hoofdschrijver van de soapserie “Goede Tijden, Slechte Tijden” (GTST). Het gesprek ging over twee GTST verhaallijnen (cocaïne verslaving van Sjoerd en geheugenproblemen van Tim) die een centrale rol spelen in het CMG onderzoeksproject Mark My Words.

In Mark My Words (MMW) ontwerpt en test het CMG in samenwerking met de Universiteit Twente een nieuwe onderzoeksmethode om gesprekken over gezonde leefstijl onder jongeren via social media te kunnen monitoren. Om de online gesprekken over deze serie te kunnen traceren, hebben de schrijvers van GTST op verzoek van het CMG speciale ‘markers’ ontwikkeld. Markers zijn unieke woorden, uitdrukkingen of slogans die nog niet bestaan. Door ze op te nemen in de verhaallijnen over de cocaïne verslaving van Sjoerd en geheugenproblemen van Tim kunnen ze als een soort GPS functie fungeren om  gesprekken over de serie via social media te kunnen achterhalen. De data (online conversaties) voor MMW zijn verzameld met behulp van een social monitoring tool via Facebook, Twitter en andere social media.

Martin van Steijn vertelde in zijn interview over de opzet en achtergrond van de twee specifieke verhaallijnen. Het CMG is op dit moment bezig om de data te analyseren. De eindresultaten van het MMW project zijn in begin 2014 via de website van het CMG beschikbaar.

Klik hier voor meer achtergrond over het Mark My Words project in het artikel van Martine Bouman et. al (Journal for Human Technology).

Gerelateerde projecten

Terug naar het nieuwsoverzicht