Interview met Martine Bouman over ‘Mark My Words’ in Mediator

27 oktober 2014
In de Mediator van oktober 2014 is een interview met Martine Bouman over het CMG project ‘Mark My Words’ gepubliceerd. Mediator is een online magazine dat wordt verspreid door ZonMw en dat bericht over onderzoek en ontwikkeling in gezondheid en zorg.

In Mark My Words (MMW) heeft het CMG in samenwerking met de Universiteit Twente, de Universiteit Maastricht en Endemol een nieuwe onderzoeksmethode ontworpen en getest om gesprekken over gezonde leefstijl onder jongeren via social media te kunnen monitoren.

“Jongeren maken intensief gebruik van sociale en interactieve media om over hun leefstijl, hobby’s, ervaringen en inzichten te praten. Het wordt steeds belangrijker te onderzoeken hoe jongeren met verschillende gezonde leefstijlthema’s in deze nieuwe media formats bereikt kunnen worden.” Martine Bouman

Om de online gesprekken te kunnen traceren, heeft het CMG samen met scriptschrijvers speciale ‘markers’ ontwikkeld. Markers zijn unieke woorden, uitdrukkingen of slogans die nog niet bestaan. Door ze op te nemen in verhaallijnen van series kunnen ze als een soort GPS functie fungeren om  gesprekken over de serie via social media te kunnen achterhalen. Voor Mark My Words zijn er in de verhaallijnen van de interactieve serie SndBites (www.SndBites.nl) en in de soap ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ (GTST) diverse markers opgenomen. De data (online conversaties) voor het MMW-onderzoek  zijn verzameld via Facebook, Twitter en andere social media en vervolgens geanalyseerd.

In het interview vertelt Martine Bouman meer over de onderzoeksopzet, de data-analyse en de resultaten van het Mark My Words project.
MMW is mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMw.

Lees het interview hier!


Foto's: (1) Martine Bouman, (2) Sjoerd en Tim (Goede Tijden, Slechte Tijden)

Gerelateerde projecten

Terug naar het nieuwsoverzicht